Kataiselta yllätysveto:
Hallitustunnustelija Jyrki Kataiselta (kok) ei irtoa vastausta, voiko Portugalin tukea vastustava puolue päästä hänen johtamiinsa hallitusneuvotteluihin
Eri lehtien tarkastelu osoittaa, että Jyrki Katainen (kok) ei paljasta vieläkään, voiko Portugalin tukea ja muita uusia tukijärjestelyjä vastustava puolue päästä mukaan hänen johtamiinsa hallitusneuvotteluihin.
Katainen on irrottanut tukijärjestelyt muista hallitusneuvottelujen kysymyksistä. Hän selvittää ensin pikavauhtia, millaisen ratkaisun taakse eduskunnasta voitaisiin löytää enemmistö.
"Tämä aikataulu tulee Suomen ulkopuolelta", Katainen perustelee marssijärjestystä.
Hallitusneuvotteluita jo pahasti etukäteen uhannut pattitilanne ja Portugalin tukipakettiin takertuminen lakaistaan alta pois ennen varsinaisten hallitusneuvotteluiden alkamista. Kaleva kirjoittaa, että perussuomalaisille elämää suuremmaksi kysymykseksi muodostunut Portugalin tukeminen ei häiritse enemmistöhallituksen muodostamista.
Soinin kova peli tuotti tulosta ja pakotti Kataisen luovimaan poliittisessa pelissä. Kaleva arvioi, että Kataisen ongelmanratkaisukyky tekee hänestä lopulta pääministerin.
Ilta- Sanomien mukaan Soini haluaa Kataisen kääntävän sen takin, jonka selkämykseen kokoomusjohtaja oli kirjoittanut, että hallitukseen on asiaa vain kriisimaiden tukitoimet hyväksyvillä puolueilla. Soinilla on varaa lisätä Kataisen paineita, koska enemmistöhallitus pystytään teoriassa muodostamaan ilman kokoomusta ja perussuomalaisiakin.
Yle: Tuomioja tyrmää Kataisen mallin
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) tyrmää hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok.) mallin euromaiden kriisipakettien ratkaisuun.
Katainen haluaisi sorvata Suomen linjan jokaisen eduskuntaryhmän edustajista koostuvassa ryhmässä ja hakea linjalle tuen suurelta valiokunnalta mieluiten jo tällä viikolla.
Suuren valiokunnan demaripuheenjohtaja Erkki Tuomioja kuitenkin lyttää Kataisen mallin. Tuomioja sanoo, että menettely kuulostaa hyvin omituiselta.
- Kaikissa tilanteissa eduskunta ja suuri valiokunta ottavat kantaa EU-asioihin hallituksen esityksen pohjilta. Täytyy olla valtioneuvoston kanta ja näkemys ja siihen sitten joko yhdytään tai esitetään erilaisia mielipiteitä.
Tuomiojan mukaan suuri valiokunta ei voi tässäkään tapauksessa ottaa lähtökohdakseen muuta kuin hallituksen esityksiä.
Erkki Tuomioja kummeksuu kiirettä ja eurokriisin irrottamista Suomen varsinaisista hallitusneuvotteluista.
- Olisi aika luontevaa, että nämä käsiteltäisiin niiden puolueiden neuvotteluissa, jotka myös aikovat hallituksen muodostaa, koska täytyyhän tästä muodostua kestävä linja tulevalle hallitukselle, Tuomioja sanoo.
Hallitusneuvottelut on nyt kuitenkin lykätty europulmien alta parin viikon päähän.
Kivistö Demarissa: Mahdollisimman hyvä ministeriksi
Demarin kolumnisti Katariina Kivistö asettaa ministeriksi valittavalle ehtoja ja edellytyksiä
Kivistö kirjoittaa:
Hallituksen muodostaminen takkuaa, mutta jonkinlaisen hallituksen valtakunta joka tapauksessa saa. Ministerispekulaatioita ei pidättele enää mikään. Puolueiden hallitusneuvotteluryhmiin kuuluvat ovat vahvoilla, mutta aina on tullut yllätysvalintojakin.
Nimien arvuuttelun ohessa kannattaa uhrata ajatus sille, millainen on hyvä ministeri. Jos osaamista ei ole, ministeri tarraa lillukanvarsiin.
Muodollinen rima on matala eivätkä ministerikandidaatit joudu Suomessa edes julkisesti kuultaviksi ennen salkun saantia kuten eräissä muissa maissa. Ministerin pärjäämisellä tehtävässään on kuitenkin suuri merkitys hallinnonalalle ja myös hänen puolueelleen.
Jokaisen ministeriksi tyrkyllä olevan kannattaa tutkailla itse tykönäänkin, minkälainen ministeri hänestä tulisi. Ks. http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/kolumnit/kolumnistit/1250-mahdollisimman-hyva-ministeriksi
Yle: Itä-Karjalan tiet kuntoon Suomen malliin
Suomalaista tienrakennusosaamista viedään Vienan Karjalaan. Kostamuksen ja Kalevalan välinen yli 140-kilometrinen soratie aiotaan kunnostaa suomalaiseen tapaan kesän aikana.
Työn eri vaiheista tehdään venäjänkielinen opetusvideo. Huonokuntoisinta tieosuutta Ponkalahdelta Vuonnisen kautta Pistojoelle aiotaan vahvistaa suodatinkankailla ja kantavalla murskekerroksella.
Tiekunnostuksen kustannukset ovat noin 1,2 miljoonaa euroa. Rahoitus tulee Venäjältä ja EU:lta. Suomussalmen kunta on sitoutunut hallinnoimaan hanketta.
Jo on aikakin. Paljon on huonoja teitä koko rajantakaisessa Karjalassa. Kanssakäymisen, yhteistyön ja matkustamisen edellytys on tiestön laittaminen kuntoon. Nyt toteutettava EU- hanke on hyvä, mutta sille toivoisi jatkoa.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti