keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Portugalin tukipaketin valiokuntakäsittelyä siirrettiin


Keskusta kannattaa Portugali- tukea
SDP haluaa jatkaa neuvotteluja ehdoista
Perussuomalaiset eivät kannata tukipakettia

Keskusta kannattaa Portugalin tukipaketin hyväksymistä Euroopan talouden turvaamiseksi. Sen sijaan SDP haluaa jatkaa neuvotteluja paketista kuuden asettamansa ehdon pohjalta. Perussuomalaiset eivät kannata tukipakettia. Asian valiokuntakäsittely on siirretty keskiviikolta perjantaille. Sopu yritetään löytää vielä ennen maanantain euroryhmän kokousta.
YLE Uutisten tietojen mukaan päätökset väliaikaisen kriisirahaston vahvistamisesta ja pysyvästä kriisirahastosta saattavat siirtyä kesäkuuhun. On mahdollista, että maanantaina kokoontuva euroryhmä tekee päätöksiä vain Portugalin tukemisesta.
Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen mukaan puolueen päätös tukea Portugali-pakettia oli aiemman linjan mukainen.

SDP:ltä reunaehtoja

Sosiaalidemokraatit ovat asettaneet omat reunaehtonsa Portugalin tukipaketin hyväksymiselle.
Puolue aikoo jatkaa neuvotteluja tukipaketin hyväksymisestä asettamiensa kuuden ehdon pohjalta. Ehtona on muun muassa sijoittajavastuun toteutuminen tulevissa järjestelyissä.

Perussuomalaiset odotetusti vastaan

Perussuomalaiset puolestaan ovat odotetusti päättäneet äänestää Portugali-tukipakettia vastaan.
- Ryhmä kävi pitkän ja perusteellisen keskustelun, ja päätös oli yksimielinen. Se oli ehdoton ei, vaalilupausten mukaisesti, puheenjohtaja Timo Soini kommentoi ryhmäkokouksen jälkeen.


Eriarvoistuminen ei ole luonnonlaki 

Yhteiskunnallinen eriarvoistuminen on lisääntynyt Vanhasen (kesk)  ja  Kiviniemen (kesk)  hallitusten aikana. Professori Veli-Matti Ritakallion mielestä (Socius 4 /2006) on selkeästi osoitettu, että laman jälkeen, erityisesti kymmenen viime vuoden aikana yhteiskunnalliset erot ovat kasvaneet hurjasti.

"Väestön valtaosan asiat ovat menneet eteenpäin oikein mukavasti, mutta pohjalle jääneellä osalla elinehdot ovat absoluuttisesti menneet heikompaan suuntaan. Tähän joukkoon kuuluu noin kymmenen prosenttia Suomen kansasta. Jos kymmenen prosentin asiat menevät oikein huonosti, tällä voi olla vaikutuksia myös 90 prosentin elämään."
Hallitus alensi suurituloisten veroja. Se vaikutti  keskeisesti tuloerojen kasvuun. OECD on kiinnittänyt huomiota siihen, että tuloerojen kasvu on Suomessa teollisuusmaiden kärkiluokkaa. Sitä ei pidä, eikä tarvitse hyväksyä ja politiikalla siihen voidaan vaikuttaa.
Eriarvoistumiskehitystä ovat tarkastelleet  myös Pekka Myrskylä ja Pekka Ruotsalainen. Erkki Tuomioja on puolestaan ennakoinut  luokkayhteiskunnan paluuta. Kaikki ovat olleet  oikeassa, mutta kuvanneet  kehitystä eri näkökulmista.
Eriarvoistuminen ei ole luonnonlaki. Se on politiikan ja yhteiskunnallisen kehityksen seurausta. Tulevan hallituksen onkin ohjelmaneuvotteluissa otettava asia hallituksen työlistalle. Erityisesti tarvitaan oikeudenmukaista verotusta  ja hyvää työllisyyspolitiikkaa.
Poliittinen ilmapiiri on koventunut viime aikoina. Keskustelun tilalle on tullut huutelua ja vihaa sekä ulkomaalaisiin kohdistunutta rasismia ja syrjintää. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen  on saanut tappouhkauksen ja SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen  haisevaa postia. Tällaista toimintaa ei voi pitää sopivana tai hyväksyttävänä. Myöskään rasismi ja syrjintä eivät ole oikeus- ja hyvinvointivaltion ilmiöitä.
Riihimäellä on nähtävissä alueellista eriytymiskehitystä. Peltosaaren kaupunginosa on pudonnut yhteiskunnallisesta kehityksestä.  Alueelle on kasautunut ulkomaalaisasutusta, vuokra-asumista, työttömyyttä ja toimeentulotukiasiakkuutta.

Peltosaari tarvitsee kehittämistä. Tekninen kehittäminen  ja alueen talojen kunnostaminen ei riitä. Perusturvan on ryhdyttävä huolehtimaan sosiaalisesta kehittämisestä. Työttömyyden, köyhyyden, ihmisen irrallisuuden ja mielenterveyden ongelmiin tarvitaan henkilökohtaista sosiaalityötä, sosiaalista luototusta, ihmisten työllistämistä ja asukkaiden positiivisen yhteisyyden rakentamista. Ongelmista huolimatta  alueella on hyvin suunnitellut asunnot.
Ulkomaalaisten kotoutumisen  kipein asia on työllisyys. Sosialidemokraattien Jutta Urpilainen ja Jukka Gustafsson  pitävät työttömyyden torjuntaa  hallituksen ykköstehtävänä. Jos maassa on työttömänä 245 000 ihmistä, työllisyysrahat on viipymättä nostettava todellista tarvetta vastaavalle tasolle. Gustafsson vaatiikin uudelta hallitukselta kesäkuussa  työllisyyslisäbudjettia. Riihimäki voisi syksyllä parantaa työllisyyttään reilulla työllisyysbudjetilla.

Mikko Lund

Ei kommentteja: