lauantai 9. huhtikuuta 2011

Yltääkö SDP loppukirillään vaalivoittoon?

Yltääkö SDP  loppukirillään vaalivoittoon?

Kansalaisten arkea painaa monet  raskaat huolet. On toimeentulon epävarmuutta. On työttömyyttä ja työelämän epävarmuutta. Hallituksen toimenpiteiden tuloksena sähkölasku ja energialasku nousevat. Bensiini ja muut  polttoaineet ovat nousussa. Hallituksen tekemät energiaveron korotukset  vaikuttavat eniten  pieni- ja keskituloisten ihmisten elämään.

Hallitus on tehnyt työkseen  väärää politiikkaa.  Yksi  tällainen alue on valtion omistajaohjauksen puute ja laiminlyönti.  Jäljet pelottavat. Kokonaisia teollisuuden aloja on hävitetty.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd)  syyttää porvarihallitusta  valtion omistuksessa olevan omaisuuden myömisestä. Samalla on menetetty osinkotuloja, mutta myös vaikutusvaltaa siihen, että  voitaisiin huolehtia työpaikkojen pysymisestä Suomessa.

Paperiteollisuus on lähes hävitetty  Suomesta, paperityöläisiä on enää 16 000. Stora Enson hallitus ei ole tehnyt elettäkään  työpaikkojen pelastamiseksi. Maan hallitus on myös harjoittanut puuttumattomuuden politiikkaa.
Valtion omistajaohjauksesta on vastannut puolustusministeri Jyri Häkämies (kok), joka laittoi ensi töikseen myyntiin Kemiran ja lannoiteyhtiö Crowbown. Hallitus haki  oikeudet myydä osuutensa myös Metsosta, Outokummusta, Rautaruukista, TeliaSonerasta, Sampo OYJ;stä ja  Stora Ensosta.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne sanoo  (Uutispäivä Demari  6.4.2011  Porvarien omistajapolitiikka : Kaikki myödään, mitä voidaan), että valtion omistajapolitiikkaa ei ole ollut olemassakaan. Omistajuus on  ollut täysin näkymätöntä ja vaikutuksetonta. Se on jätetty yhtiöiden johdon ja hallituksen harteille. Oikeastaan missään konkreettisessa ongelmassa ei ole ollut apua  omistajaohjauksesta vastaavien ministereiden toiminnassa, Rinne sanoo.

Hallituksen  väärän politiikan tuloksena  on ollut lomautuksia, työttömyyttä  sekä  oikeaa kärsimystä  ihmisille. Mitä tästä seuraa?

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd)  sanoo: 

”Gallupit eivät ratkaise vaaleja. Vaalit ratkeavat äänestämällä. Kokoomus on tulossa alaspäin. Perussuomalaisten nousu näyttää taittuvan. SDP ja Keskusta ovat nousussa. Kolme suurinta puoluetta ovat lähellä toisiaan. Neljä vuotta sitten SDP oli hyvissä asemissa kaksi viikkoa ennen vaaleja ja tuudittautui hallitusvastuuseen ja uuteen tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun. Ei tullut hallitusvastuuta eikä tullut tupoakaan. Nyt SDP ei tuudittaudu mihinkään, vaan keskittyen omaan suoritukseensa tavoittelee voittoa. Voitto ei tule ilman äänestäjien tukea.
Meillä on paljon tehtävää kansalaisten toimeentulon korjaamiseksi. Tukea tarvitsevat monet lapsiperheet, pientä palkkaa saavat, eläkeläiset, pienyrittäjät, vammaiset ja opiskelijat. Näiden ryhmien asioita tulen ajamaan. Ihmiset eivät saa unohtua numeroitten keskelle.”

Helsingin Sanomat arvioi pääkirjoituksessaan 7.4. tilannetta aika osuvasti ”Jutta Urpilaisella on vaaleissa panoksena oma asema”. ”Vaikka sdp tavoittelee edelleen suurimman puolueen asemaa ja pääministerin paikkaa, riittävän suorituksen rima taitaa olla huomattavasti alempana. Torjuntavoitoksi saattaa riittää kolmas sija, vaikka oppositiotaival jatkuisikin. Neljäs sija olisi kiistattoman raskas ja hävettävä tappio.”


Portugalin apupaketti  syö  hallituksen ja sen puolueiden luottamusta  entisestäänkin
Euroalueen rahoituskriisin hoito ei ole saanut  osakseen kansalaisten luottamusta. Asian yhteydessä on jauhettu munkkilatinaa  ja europuppua kyllästymiseen asti. Portugalin pyyntö  rahoitusavusta  avasi avustuspaketin  uudestaan keskusteltavaksi. 
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomen takausvastuut ovat Portugalin tapauksessa noin 1,2 miljardia euroa. Summa voi kuitenkin yhä muuttua. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) katsoi vielä kaksi viikkoa sitten, ettei mikään viittaa siihen, että Portugali olisi hakemassa laina-apua. Nyt Kiviniemi sanoo, että myrkkyä pitää joskus niellä, jos myrkkyä lääkkeeksi tarvitaan.
Kysymys ei ole enää vain hallituksesta, Kysymys on oikeasti hallituksen takana olevista puolueista ja oppositiosta.  

Poliittisesti Portugalin ajautuminen avustettavien luokkaan sataa nyt varmaankin  toisaalta perussuomalaisten ja toisaalta sosialidemokraattien laariin. Demarit voivat saada kauan kaivattua nostetta asiasta, vaikka puolueen linja onkin ollut tasapainoilua perussuomalaisten ja hallituksen välillä. Jutta Urpilainen vaatii hallitukselta suunnanmuutosta euroalueen kriisimaiden tukemisessa. Pankit ja sijoittajat olisi sosialidemokraattien mielestä saatava vastuuseen. Eihän tuo ole paljoa pyydetty!

Mikko Lund


Ei kommentteja: