maanantai 4. huhtikuuta 2011

Tasan kaksi viikkoa vaaleihin. Tärkeintä on äänestää!

Tasan kaksi viikkoa vaaleihin. Tärkeintä on äänestää! 
 
 
Vaaligallupit  ovat  osoittaneet toistuvasti SDP:lle  alle 20 prosentin kannatusta. Tosiasia on, että vaalit ratkaistaan laskettujen, hyväksyttyjen  äänestyslippujen perusteella. Siksi  päähuomio on asetettava siihen, että ihmiset menevät äänestämään.
Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti  jäi alhaisemmaksi kuin koskaan  vuoden 1945  vaalien jälkeen. Äänestysprosentti oli  67,8  eli 1,9 prosenttiyksikköä pienempi kuin 2003 vaaleissa. Riihimäen äänestysprosentti oli  64,3, ja kaikkein huonoimmalla ’äänestysalueella  Peltosaaren koululla 54,2. SDP:n äänimäärän romahdusta   kuvaa Riihimäellä vuoden 2003  eduskuntavaalien 5 589 demariäänen menetys  vuonna 2007   4 441 ääneen. Pudotus peräti 1148  ääntä.
Tutkimuksessaan Puuttuva punainen viiva professori Tuomo Martikainen osoittaa äänestämättömyyden liittyvän ihmisten huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen. Martikaisen mukaan useiden vuosikymmenien aikaan eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset ovat päätyneet hyvin samankaltaisiin tuloksiin:

Syrjäytyminen ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys  on  tekijä, joka saa monen kääntämään selkänsä äänestämiselle.

Sivuuttaa ei voi myöskään yhteiskunnallista tietämättömyyttä.  Monelle äänestäjälle on todellinen vaikeus  löytää  itselle sopiva puolue, mutta vielä suurempi ongelma voi olla sopivan ehdokkaan löytäminen. Nämä vaikeudet koskevat tutkimusten mukaan erityisesti nuoria äänestäjiä. Mutta kyllä tällaista vaikeutta on ikääntyvälläkin väestöllä. Onhan se käsittämätöntä, että  kolmasosa  kansalaisista ei tiedä, onko SDP  hallituksessa vai ei.

Vuosien 2003 ja 2007 eduskuntavaalitutkimukset osoittavat, että vain noin joka toisella äänioikeutetulla on ollut vakiintunut puoluekanta. Äänestyspäätökseen vaikuttaa yhä enemmän ehdokas kuin puolue, esimerkiksi 2007  puoluetta piti ensisijaisena  äänestyspäätöksen perustana 48 prosenttia  ja ehdokasta 51 prosenttia. Kaksi kolmasosaa korosti myös puoluejohtajan henkilöä oman valintansa perusteena.


Näissä vaaleissa SDP: lla  on hyvä yhteiskunnallinen ohjelma  ja hyvät ehdokkaat, joita sopii tarjota  ihmisille. Suuri ongelma vain taitaa olla siinä, että viesti ei mene itsestään  perille.

Vaaleihin on aikaa tasan kaksi viikkoa. Puolueen on saatava aktivoitua kaikki mahdolliset vaalityöntekijät liikkeelle.  Meidän on keskusteltava ihmisten kanssa politiikasta. Tärkeää on korostaa äänestämisen tärkeyttä.


 
 
Perussuomalaisten nousun syyt
 
 
Risto E. J. Penttilä  on löytänyt  seitsemän syytä perussuomalaisten nousulle. Penttilä kirjoittaa asiasta Suomen Kuvalehden blogissa. Penttilän kirjoitus on luettavissa kokonaan http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/risto-e-j-penttila-seitseman-syyta-soinin-nousuun
 
Ohessa tiivistelmä  Penttilän  analyysistä.
 
Ensimmäinen syy perussuomalaisten nousuun on Eurooppa. 43 prosenttia suomalaisista vastusti vuoden 1994 kansanäänestyksessä liittymistä Euroopan unioniin. Niin kauan kuin Suomella ja Euroopalla meni hyvin, he olivat hiljaa.
 
Toinen syy on nuorten miesten viha. ”Todellako?” oli minun reaktioni kun eräs nainen tämän asian minulle Kuopiossa ilmaisi. Mutta kyllä tässä taitaa olla vinha perä.
 
Kolmas syy on perusteollisuuden ahdinko.
Perusduunarille ei oikein tahdo enää löytyä Suomesta töitä. Tämä on tiedetty jo pitkään. Uutta on se, että perusinsinöörillekään ei tahdo löytyä töitä. Ei siis ihme, että perusteollisuuden varaan oman elämänsä rakentaneet suomalaiset turhautuvat ja lähtevät liikkeelle.
Neljäs syy on poliittinen korrektius.
Kylmän sodan aikana Veikko Vennamo sai vauhtia siitä, että kyseenalaisti idänsuhteiden erinomaisuutta kailottaneen virallisen totuuden. Nyt perussuomalaiset saavat vauhtia siitä, että kyseenalaistavat monikulttuurisuuden autuuden.
Viides syy perussuomalaisten nousuun on pelko.
Elämme globaalia murrosta, joka mielestäni on syvempi kuin kylmän sodan päättyminen. Murrokset saavat ihmiset haikailemaan menneiden aikojen perään.
Kuudes syy perussuomalaisten nousuun on kiusanteko.
Kiusa se on pienikin kiusa, sanoo vanha sananlasku. Tällainen kiusanteko on jo suurta herkkua. Kuinka usein suomalaisten on mahdollista panna poliitikkojen housut tutisemaan pelkästään sillä, että vastaa gallupkyselyyn aikovansa äänestää tiettyä puoluetta. Tilaisuus on liian houkutteleva.

Seitsemäs syy Timo Soinin nousuun on muiden ylimielisyys.
En ole ottanut Soinia tosissani. Olen pitänyt häntä suhteellisen harmittomana, lupsakkana miehenä, jolla ei ole mitään merkittävää sanottavaa. Olen ollut väärässä. Soinilla ei ehkä ole kovin paljon omaperäisiä analyysejä tai argumentteja, mutta hän kuuntelee kansaa. Hänen merkityksensä on siinä, että hän toimii tavallisen kansan äänitorvena.
Perussuomalaiset ovat antiteesi sille markkinatalouden, eurooppalaisuuden ja globalisaation agendalle, jota nuorsuomalaiset 1990-luvulla edustivat. He ovat vastakkaisia myös siinä mielessä, että he ovat onnistuneet niissä kahdessa asiassa, joissa nuorsuomalaiset epäonnistuivat: he ovat saaneet tavallisten suomalaisten kannatuksen ja ylittäneet uskottavuuskynnyksen. Ei mikään huono saavutus.
 Risto E. J. Penttilä osuu  lähelle oikeaa!

Mikko Lund

Ei kommentteja: