lauantai 22. tammikuuta 2011

Kokoomuksen Natokiima on turvallisuusuhka

Nato- kiimainen kokoomus, eritoten hallituksen  puolustusministeri ja ulkoministeri, joiden nimen jätän tarkoituksellisesti  lausumatta, ovat niin kovissa pistoksissa, että he ovat meille suomalaisille todellinen turvallisuusuhka. Uskotellaan aika julkeasti, että pienen maan etu on  AINOASTAAN Naton sylissä.

Onneksi suurvalta Venäjä  on jatkuvasti eri toimijoiden kautta varottanut Natosta. Mutta että myös Yhdysvallat on yrittänyt iskeä järkeä Suomen  poliitikkoihin. Yhysvaltain Nato- lähettiläs Ivo Daalder varotti alkusyksystä 2009. varsin suorin sanoin että Suomen mahdollinen Nato- jäsenyys voi aiheuttaa kiistan Venäjän kanssa.Kyllä kokoomuksessakin pitäisi ihan perskarvoja myöten ymmärtää, että  kansaninvälisiä suhteita ei pidä rikkoa harkitsemattomilla lausunnoilla ja toimilla.

Sillä  1944 meille oli käydä todella huonosti.

Romahtiko Suomen rintama kesällä 1944?

Heikki Ylikankaan kirja  Romahtaako rintama? Suomi Puna-armeijan puristuksessa kesällä 1944 (Otava 2007) on neljä vuotta sitten ilmestynyt tutkimus, Kirja   on tosi mielenkiintoinen ja jännittävä kirja.  Se herätti ilmestyttyään  kovan polemiikin. Polemiikki alkoi heti kirjan julkistamistilaisuudesta, jossa  Ylikankaan eteen marssi  hyvin tuohtunut everstiluutnantti  uniformussaan  ja löi  Ylikankaalle pöytään oman vastineensa.

Suomi oli  silloin Neuvostoliiton melkoisessa sotilaallisen ylivoiman puristuksessa. Neuvostojoukkojen suurhyökkäys  alkoi kesällä, yhdeksäntenä kesäkuuta  1944. Pääpuolustuslinja Valkeasaaressa murtui 10.kesäkuuta. Neuvostoarmeija työntyi voimalla panssareiden, lentokoneiden ja tykistön tukemana pitkin Karjalan kannasta. Kymmenen päivää myöhemmin menetettiin Viipuri, kolmannen puolustuslinjan  kulmakivi.

 Puolustuksen romahtamisesta kertoo vakuuttavasti se, että venäläiskiila eteni kohti Viipuria peninkulman päivävauhdilla 10.6.- 20.6. Huippua edusti Perkjärven jälkeinen 25 kilometrin hyppäys yhdessä ainoassa vuorokaudessa.  Pakokauhun valtaamat  suomalaisjoukot perääntyivät, osa joukoista oli täysin hajalla ja harhaili vihollisen selustassa. Osa joutui  myös vangiksi. Osa  pyrki kohti Suomea sen kun vihollisen partioilta  selvisi.  Ylikangas kirjoittaa, että  ylipäällikkö Mannerheim totesi alistuneena  näinä kaoottisina päivinä: ”Armeija on lyöty.”    Paavolainen kirjoitti:  ”Herra varjelkoon!  Onko puolustuksemme  täysin romahtanut?”

Päämajan suunnanmuutos

Pelko armeijan joutumisesta kokonaan hajalle sai Mannerheimin vaipumaan  synkkiin aatoksiin. Presidentti Risto Ryti keskusteli Mannerheimin kanssa 14.6. ja tuli siihen käsitykseen, että ylipäällikkö halusi ryhdyttävän  välittömästi rauhanneuvotteluihin.

Yllättäen 19.6.1944 ylipäällikkö ilmoitti hallitukselle olevansa optimistinen  ja katsovansa , että tilanne oli  vakiintumassa. Marsalkka ilmoitti pyytäneensä Saksalta apua ja haluavansa sen pyynnön toteuttamiseksi kaavaillusta hallituksen vaihtamisesta luovuttavan.

Mistä Mannerheimin täydellinen suunnanmuutos johtui? Päämajan tiedusteluosasto oli saanut valmiiksi arvion Neuvostoliiton  Suomen – offensiivin tavoitteista. Raportin mukaan Neuvostoliitto ei tähdännyt Suomen miehittämiseen, vaan sen pakottamiseen rauhaan. Vihollisen ”voimat on sulloutumassa Viipuriin, ja hyökkäyksen voima muualla paitsi Viipurin suunnalla heikkenemässä”.

Saksan apua ei tarvittu ainoastaan hyökkäyksen torjumiseen, vaan myös valamaan rohkeutta ja taisteluhenkeä  omiin joukkoihin. Mannerheim antoi 19. kesäkuuta päiväkäskyn, jossa vaadittiin vetäytymisen välitöntä lopettamista ja jyrkkää vastarintaa vihollisen torjumiseksi. VKT- linjan täytyi kestää.

Ratkaisu merkitsi päätepistettä  miesten osoittamalle  rintamakarkuruudelle. Liinat vedettiin kireälle. Karkuruus ja massapaot  yritettiin estää voimalla.

Olen kirjoittanut näistä asioista näinkin pitkästi, että lukijalle kävisi selväksi, minkälaisessa tilanteessa silloin oltiin. Tätä  taustaa vasten käy ymmärrettäväksi  se tavaton älämölö, joka nousi siitä, että  Ylikangas osoittaa  kirjassaan teloitettuja suomalaisia rintamakarkureita olleen noin 250. Mahdollisesti vieläkin enemmän. Suomalaisjoukot  ampuivat omiaa. KYSYMYS EI OLLUT MISTÄÄN OIKEUSVALTION PROJEKTISTA, VAAN SAKSAN KANSSA LIITOSSA OLLEEN VALTION REAKTIOSTA.

Virallisissa selvityksissä karkureiden määräksi on mainittu 5000  miestä. Ylikankaan mukaan yleensä päädytään yli 10 000  nouseviin lukuihin. Kapteeni Eero Rautapään  selonteossa kerrotaan  sotapoliisien pidättäneen 19 000 miestä 10.-22.6. ja 4000  aikavälillä 23.-31.6.

Kaikkia pakoon lähteneitä ei ammuttu. Kysymys oli myös sattumasta ja onnesta. Joukkopakoon osallistuneita miehiä ei voitu rangaista, koska heitä oli yksinkertaisesti liian paljon. Kuitenkin sotaväen rikoslain näkökulmasta he olivat syyllistyneet vähintään sotapelkuruuteen, joka oli rangaistava teko. Kohtalokkaimpia sodan käynnin näkökulmasta olivat joukkopaot. Kokonaiset joukko-osastot joukkueista komppanioihin ja komppanioista pataljooniin ja jopa prikaateihin jättivät linjat tyhjiksi ja lähtivät karkuun.

Paljonko karkureita sitten ammuttiin?  Siihen ei löydy lopullista vastausta. Paljon  asiakirja-aineistoa ja muita lähteitä on tuhottu.

Kiista oli valmis  senkin takia. että  Jukka Lindsted  on päätynyt  teloitettujen osalta  lukuun 50  käyttäessään tuomioistuintilaston  tietoja. Ylikangas pitää lukua aivan liian pienenä, mutta hän ei pyrikään sanomaan, että 250 on lopullinen totuus. Luku voi olla paljon suurempi.

Seuraavan kerran  voidaan palata  asiaa koskeviin kiistakirjoituksiin, joita Ylikankaan teos on  synnyttänyt ja kaikkein painavimpana Ylikankaan oma vastaus  kriitikoille.

Kerrassaan mielenkiintoinen  teos. Suosittelen luettavaksi.


Mikko Lund








Ei kommentteja: