torstai 30. lokakuuta 2014

Miksi emme kuuntelisi Ruotsin neuvoja?

Miksi emme kuuntelisi Ruotsin neuvoja?

Ruotsin entisen  porvarihallituksen valtiovarainministeri Anders Borg on lupautunut tekemään Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjauksia suuntaavan raportin. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on  ehtinyt moittia pääministeri Alexander Stubbin (kok) esikunnan tilausta.  Närkästystä on kuulunut erityisesti  suomalaisilta talousoppineilta.  
 
Moitteisiin ja närkästykseen ei ole aihetta. Ruotsilla menee lujaa. Ruotsi on hyvinvointivaltio. Ruotsin kokemuksesta voitaisiin ottaa  oppia tännekin.
 
Jotenkin tähän liittyy johtaminenkin. Se on osattu  ruotsalaisilla työpaikoilla ja virastoissa. Tuottavuus on parempaa kuin Suomessa.
 
Kun  entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipposen julkisti  muistelmiensa kakkososan, Suomessa virisi keskustelu johtamisesta  ja johtajuudesta. Viimeksi aiheen nosti näkyvästi esiin työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Virtanen muisteli  Paavo Lipposen ykköshallitusta, joka uskalsi laman pahimman vaiheen jo mentyä ohi tehdä julkiseen talouteen 20 miljardin markan leikkaukset. Piiloviestinä siis oli, ettei tämä nykyinen uskalla eikä seuraavastakaan hallituksesta ole varmuutta.

Johtajuutta on kaivattu maan hallitukselta. Tyhjästä on paha nyhjästä.  Kansalaisissa tuntuu heränneen vahvan johtajan kaipuu. Jotakin uutta Kekkosta kaivataan. Hallituksen ministereiltä  tai puolueiden puheenjohtajilta ei oikein suju johtajuus.

Yksi asia on varsin selvä. Ennen päättäjät olivat päämäärätietoisempia kuin nykyään. Suomi johdettiin Euroopan unionin jäseneksi ja tavoitteena oli kuulua Unionin ytimiin. Tavoitteena oli  olla mukana vaikuttamassa kaikkiin mahdollisiin päätöksiin. Talouden puolella vientivetoisella strategialla maa vedettiin ulos lamasta.  Pankkikriisi hoidettiin mittavin omistusjärjestelyin ja roskapankin avulla. Valtiontalous tasapainotettiin  tiukalla  menokurilla.


Nyt  kaivataan johtajuutta. Mitä se on?  Se on näkemystä ja päämääriä  Suomen tulevaisuudesta. Nyt puolueet ovat tavattoman erimielisiä tavoitteista, esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.  Teeppä siinä sitten yhteistyötä ja tavoittele taivaan rantaa, jos joka asiasta ollaan eri mieltä ja niistä pitää kiistellä!
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: