maanantai 20. lokakuuta 2014

Typerysten kanssa on taisteltava vaikka ikuisuuteen saakka

Typerysten kanssa  on  taisteltava vaikka ikuisuuteen saakka
 
 
 
Riihimäen päättäjät haluavat vanhan linja-autoaseman hävittämistä. Se halutaan totaalisesti pois silmistä. Viereen tulisi kerrostaloja  asumistarkoitukseen. Museovirasto katsoi lausunnossaan, että arkkitehti  Martti Jaatisen suunnittelema  linja- autoasema on suojeltava.  Hämeen ELY- keskus  suositteli myös linja-autoaseman säilyttämistä.  Kaupunginvaltuusto hyväksyi tammikuussa 2011  asemakaavamuutoksen, jossa suojelumerkintää ei ollut.  Minä, muutama valtuutettu  ja kaupunkilaisten kansanliike  halusivat säilyttää aseman ja valittivat  kaupungin kaavamuutoksesta, jolla linja-autoasema olisi  purettu. Hallinto- oikeus kumosi vuonna 2012  valtuuston päätöksen. Kaupunki valitti  KHO:hon, joka hylkäsi valituksen ja  piti voimassa  hallinto- oikeuden päätöksen.
 
Tekninen lautakunta päätti  lokakuun 13.päivän kokouksessa ehdottaa asemakaavamuutoksen linja-autoaseman suojelumerkinnän poistamista. Lautakunnan mukaan kaupungilla ei ole tarvetta rakennukselle eikä rahaa kunnostustöihin.
 
Rakennuksen purkajat ovat jaksaneet  hioa työkalujaan vuodesta toiseen linja-autoaseman purkamiseksi. Tällainen  uutteruus ei ole viisautta, kun vastassa on KHO, Museovirasto. ELY- keskus ja  kansanliike.
 
Tekninen lautakunta sivuuttaa  asiantuntemuksen  ja vahvan yleisen mielipiteen. Tämä paljastaa itse asiassa teknisen lautakunnan asiantuntemuksen puutteen. Se luottaa ja uskoo itseensä  kulttuuriympäristön arvosta ja  suojelusta  välittämättä.
 
Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen  ilmoittaa  (Hämeen Sanomat  15.10.) , että hän käyttää otto-oikeutta ja vie asian kaupunginhallitukseen.  Kaupunginjohtaja on oikealla asialla. Asemakaavamuutokseen on palautettava suojelumerkintä.
 
Kaupunginhallitus tulee lähiaikoina käsittelemään asiaa. Minkä kannan kaupunginhallitus ottaa asiassa?  Onko kaupunginhallituksella parempi asiantuntemus kuin teknisellä lautakunnalla? 
 
 
Koko asia paljastaa sen, että Riihimäen kaupungin ollessa kyseessä, kaikki on mahdollista. Yhdistyksillä ja kaupunkilaisilla on ollut kaupungissa huutava tilantarve, mutta tekninen lautakunta ei näe tiloille tarvetta.  Kaupunkilaisten on syytä  seurata tarkkaan ja  valppaana, mitä tulee tapahtumaan.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: