maanantai 14. lokakuuta 2013

Heidi Hautalalla petti kantti

Heidi Hautalalla petti kantti
 
 
Omistajaohjauksesta vastannut kehitysministeri Heidi
Hautala (vihr.)  kertoi perjantaina eroavansa ministerin
 paikalta.
Ministeri myönsi harjoittaneensa poliittista ohjausta niin, että 
Arctia Shipping ei tehnyt rikosilmoitusta jäänmurtajille
tunkeutuneista Greenpeace-aktivisteista viime vuonna. 
Vihreille Hautalan kompurointi on raskas tappio. Hautala on 
ollut puolueessa perustamisesta  asti. Kun näin keskeinen ja
näkyvä hahmo kompastuu, siitä sataa epäluottamusta koko
puolueelle.

Hautalan toiminta synnyttää muutamia kysymyksiä. Eikö
Hautalan mielestä kansalaiset ole lain edessä 
yhdenvertaisia?
Ei kai Greenpeace – aktiiveja voida asettaa eri asemaan
 kuin muita kansalaisia? Hautalalla taisi aatteellisuus
 teetättää pahemmankin kepposen, joka lopulta kaatoi 
 ministerin.
Asia ei jäänyt tähän.
Iltalehden uutisesta alkaneen jupakan aikana Hautala ehti 
ensin lähes myöntää ja sitten jyrkästi kiistää antaneensa 
asiassa poliittista ohjausta.

Hautala jätti perjantaina mainitsematta, että laivayhtiön
 johdon ohjaus oli poikkeuksellisen järeää. Ministerin 
eroilmoituksen jälkeen Arctia Shipping kertoi, että yhtiön
 toimitusjohtaja uhattiin erottaa, ellei rikosilmoitusta peruta.
 
 
Pääministeri Jyrki Kataiselta (kok) kysyttiin torstaina useaan otteeseen oikealta, vasemmalta ja keskeltä, nauttiiko valtion omistajaohjauksesta vastaava,kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) hänen luottamustaan.
- Odotan, että ministeri kertoo juurta jaksaen vastaukset kaikkiin kysymyksiin.
Pääministeri Katainen kertoi torstaina saaneensa Washingtonin-matkansa keskeyttäneeltä Hautalalta vastaukset valtaosiin kysymyksistä, mutta epäili kysymyksiä tulevan perjantaina vielä lisää. 

Esimakua  jo perjantaiaamuna saatiin , kun Iltalehti julkaisi uutisen, jonka mukaan Hautala oli ollut vahvasti ympäristöjärjestö Greenpeacen linjoilla vastustaessaan ohjauksessaan olevan valtionyhtiön Arctia Shipping Oy:n liiketoimintaa arktisilla alueilla.
Tämä kävi selväksi Hautalan Greenpeacen Helsingin toimiston ohjelmajohtajalle Tapio Laaksolle huhtikuussa 2012 lähettämästä vastauksesta.

- Valtion kokonaan omistaman Arctia Shipping Oy:n monitoimimurtajien vuokrasopimukset on tehty ennen kuin yritys viime marraskuussa siirtyi valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ohjaukseen. Saamieni selvitysten perusteella meillä ei ole juridisesti keinoja purkaa aikaisemmin tehtyjä laivojen vuokrasopimuksia. Kantani on, että valtion uuden jäänmurtokaluston hankinnassa tulee keskittyä Itämeren ympäristön tarpeisiin niin jäänmurtamisessa kuin siihen liittyvässä öljyntorjunnassakin, mikä käytännössä sulkee pois uuden kaluston käytön arktisessa offshore-toiminnassa, Hautala vastasi.
Perjantain kysymys oli, kun oli käynyt selväksi, että Hautala puhui muunnettua totuutta,  aikooko Hautala erota vai aikooko Hautala jatkaa?
- Tässä tilanteessa on parempi, että en jatka ministerinä, Hautala ilmoitti.

Pääministeri Katainen ilmoitti pian Hautalan eroilmoituksen jälkeen, että Hautalan virhe oli se, ettei tämä antanut oikeaa tietoa tapahtumien kulusta.
- Se, mitä hän kertoi alkuun julkisuuteen, ei vastannut sitä viestiketjutusta, kuka oli sanonut ja mitä. Tämä antoi syyn epäillä hänen motiivejaan, Katainen sanoi perjantaina eduskunnassa.
Tämän kaiken Katainen tiesi  jo torstaina, kun hän jätti vastaamatta kysymyksiin siitä, nauttiiko Hautala hänen luottamustaan.
Ei nauttinut.
Iltalehti on kertonut lisää asioita, jotka osoittavat, että aatteellisesti esiintynyt ja toiminut ministeri ei ole ollut ministeriltä edellytettävän luottamuksen arvoinen.

Iltalehden toimittaja Marko – Oskari Lehtonen kertoo, minkälainen tiedotustilaisuus oli kysymyksessä.

“Hautalan ja Niinistön puheenvuorojen jälkeen alkoikin sitten farssi, joka hakee vertaistaan kotimaisten tiedotustilaisuuksien joukossa.
Ensiksi Hautalan lehdistöavustaja Kettunen ilmoitti, että kysymyksiä otetaan vastaan  -  ilmeisesti ajan säästämiseksi ja/tai kiusallisten kysymysten ja/tai jatkokysymysten välttämiseksi  -  kolme kappaletta kerrallaan. "Mitä helvettiä?" salissa ihmeteltiin.
Koska avoimuuden puolesta puhunut Heidi Hautala ei halunnut pääministerin kehotuksesta huolimatta vastata tiedotustilaisuudessa kaikkiin hänelle esitettäviin kysymyksiin, esitän ne Hautalalle tässä ja nyt.
Heidi Hautala,
Hallitus hyväksyi elokuussa Suomen uuden arktisen strategian. Siinä korostetaan panostamista suomalaisen osaamisen kauppaamiseen muun muassa öljy- ja kaasukenttien hyödyntämisessä. Mitä mieltä olette tästä hallituksen linjauksesta?
Hallituksen marraskuussa 2011 laatimassa valtion omistajapolitiikkaa koskevassa periaatepäätöksessä ei mainita sanallakaan maineriskien hallintaa, johon vetositte keskiviikon tiedotteessanne. Periaatepäätöksessä mainitaan kuitenkin, että "valtion omistajapolitiikan ja omistajaohjauksen ensisijainen tavoite on yhtiöiden kehittäminen ja omistaja-arvon pitkäjänteisen kasvun tukeminen". Miten miljoonien eurojen arvoisen sopimuksen kampittaminen asiassa, joka on linjassa hallituksen hyväksymän strategian kanssa, auttaa Arctia Shipping Oy:n kehittämisessä ja omistaja-arvon kasvun tukemisessa?

Onko valtionyhtiöistä vastaavan ministerin tehtävä yrittää hankaloittaa valtionyhtiön bisneksiä?
Millä tavalla yrititte selvittää Arctia Shippingin Shellin kanssa aiemmin tekemän sopimuksen purkamista?
Avustajanne puoliso istuu Pohjoismaiden Greenpeacen hallituksessa. Kuinka läheiset suhteet teillä on Greenpeecen?”

Hautala ei vastannut. Ministeri on aiemmin korostanut avoimuutta ja ihmisoikeuksia. Nyt hän lyö em. ihanteita ja periaatteita päin näköä.
Koko ajan esille tulee muitakin kysymyksiä. Ehkä  Hautalan  tekemisissä on muissakin asioissa  selvittämisen ja tarkistamisen tarvetta.

Hautalan toiminta omistajaohjausasiassa on selvitettävä valtion omistamien muidenkin yhtiöiden kuin Arctia Shippingin osalta. Viimeisin tieto, että Arctia Shippingin johtoa oli uhattu erottamisella, ja tämän tiedon salaaminen, antavat aiheen epäillä, onko epäasiallista omistajaohjausta käytetty myös muissa valtion omistamissa yhtiöissä.
 
Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja vaihdettiin yllättäen. Sen jälkeen yhtiössä on käynnistynyt yt -menettely, jossa valtaosa yhtiön henkilökunnasta aiotaan joko irtisanoa tai siirtää ulkopuolisen palveluntuottajan palkkalistoille.
SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen Kajaanista vaatii, että tuleva omistajaohjauksesta vastaava ministeri ottaa uuteen harkintaansa Kemijoki Oy:n päätöksen ajaa alas yhtiön vesivoimarakentaminen.
– Toivon, että uusi omistajaohjauksesta vastaava ministeri ottaa vakavaan harkintaansa päätöksen purkamisen. Se olisi Suomen ja erityisesti Pohjois-Suomen etu, Piirainen muistuttaa. Päätöksessä on kyse on lähes 200 työpaikasta. Ex-ministeri Hautalan toiminta täältä pohjoisesta käsin näyttää siltä, että valtion omistajaohjausta ei toteuteta tasapuolisesti, Piirainen toteaa.


Mikko Lund
 

Ei kommentteja: