maanantai 30. syyskuuta 2013

Mikä on kokoomuksen idea?

Mikä on kokoomuksen idea?

 
Kokoomus ei paljoakaan eroa muista suurista puolueista , keskustasta tai sosialidemokraateista. Suuret  puolueet ovat pyrkineet   maksimoimaan kannatuksensa. Tähän on pyritty  erityisesti ohjelmatyöllä. Ohjelmat ovat kovin samanlaisia markkinatarjouksia eri kannattajaryhmille.
 
Yllättävää olikin kokoomusnuorten  oikeistolainen luokkataistelujulistus, josta  monet  aistivat kaikuja 1970- luvulta. Silloin suuntaa näyttivät taistolaiset nuoret, jotka  intomielisesti kiivailivat luokkataistelun nimissä porvaristoa ja suurpääomaa vastaan. Kokoomusnuorten esitys on kuin vastateesi taistolaisille. Siinä missä taistolaiset marssivat suurpääomaa vastaan, kokoomusnuoret liputtavat avoimen julkeasti pääoman puolesta.
 
Kokoomus onkin viime vuosikymmeninä  haudannut  koti- uskonto – isänmaa- iskulauseet. Kypäräpapin tilalle on tullut  työstä ja toimeentulosta huolestunut hyvinvointivaltion kannattaja. Kokoomus on alkanut esiintyä  jopa sosiaali- ja ympäristöasioiden ajajana. Kataisen hallituksen ohjelma on niin edistyksellinen, että se voidaan valtaosin hyväksyä kuuden puolueen kannattajakunnassa.
 
Kokoomuksen uudistaminen alkoi 1970-luvulla kokoomuksen remonttimiesten toimesta, jotka halusivat riisua kokoomuksen
manttelin ja kypärän.Yksi uudistajista oli Ilkka Kanerva. joka oli kovin närkästynyt nuorten esiinmarssista. Kanerva tyrmäsi
sangen kovakouraisesti nuorten ohjelman.
 
 
Kokoomusnuoret vaativat : Kaikki valta markkinavoimille.  Valtionyritykset Yle  ym.sekä sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisille.
Työehdoista sopiminen työpaikoille.  Tasavero. Ruokakupongit päihdeongelmaisille. Eurotuet poikki. Kiihottaminen
kansanryhmää kohtaa sallittava.  Vähemmistövaltuutetun virka lakkautettava. Kiintiöpakolaisten vastaanotto ja kehitysapu
lopetettava. Suomen on  liityttävä Natoon.
 
Tällaisella ohjelmalla tuskin saadaan kansan kannatusta. Tällaiset puheenvuorot  eivät   nosta  kokoomusta. Tällainen puhe ja vaatimukset pikemminkin karkottavat. Laskevan kannatuksen kanssa kipuillessa  kannattaisi ehkä  miettiä, mikä on kokoomuksen idea.
 
Hallitusvallan käyttö ei aina miellytä peruskannattajia. Hallituksessa joutuu tekemään  juuri taantuman oloissa ikäviä säästö- ja leikkauslistoja. Kun rahat eivät riitä ja valtio velkaantuu, on pakko etsiä säästökohteita, vaikka äänestäjät eivät jaa aina kiitosta.
 
Ymmärrän hyvin Ilkka Kanervan reaktion. Vanhempi valtiomies voi moittia nuoria ajattelemattomuudesta. Toiminnan  ajautuessa kriisiin  on helppo ryhtyä katsomaan menneisyyteen.Helppoa on tarrata siihenkin, että mikään ei muuttua saa. Ajetaan kuten on ennenkin ajettu.  Vaikeampaa näyttää olevan  tulevaisuuden kuvittelu ja  tavoittelu. Se vaatii ajattelua ja sen työstämistä.

 

Mikko Lund

Ei kommentteja: