maanantai 22. syyskuuta 2014

Onko vihreät vieläkään kykeneviä hallitustyöhön?

Onko vihreät vieläkään kykeneviä hallitustyöhön?
 
 
Torstaina vihreät  nostivat kytkintä ja lähtivät näkyvästi hallituksesta. Kuuden puolueen hallitus on näin supistunut ensiksi viiden puolueen hallitukseksi, kun vasemmistoliitto poistui oppositioon.  Ja nyt neljän puolueen hallitukseksi, kun vihreätkin lähtivät karkuun. Se on  vihreiltä selvästi rintamakarkuruutta, puoluetaktinen ja poliittisen profiilin nostoon perustuva liike. Vihreät tiesivät, mitä heidän ratkaisustaan seuraa.
 
Hallituksen kannatus on eduskunnassa äärimmäisen niukka. Tämän jälkeen hallituspuolueiden paikkaluku on eduskunnassa  102. Tästä välittämättä puolueen puheenjohtaja  Ville  Niinistö ala- arvoisesti haukkui hallituksen  jo unohtuneeksi uskotulla suomettumis- kortilla.
 
Harkitsematonta, ala- arvoista  politikointia! Ei olisi voinut uskoa, että ministeri ja puolueen puheenjohtaja lausuu tällaista.
 
Niinistö syytti The Financial Times -lehden haastattelussa 17.9. hallitusta suomettuneisuudesta. Mistä on kysymys?  Niinistön mukaan,  mikäli Suomeen hankitaan venäläisen Rosatomin valmistama ydinvoimala,  se on suomettumista. Hallitus nöyristelee venäläisten edessä ja antaa naapurimaalle ydinvoimalatoimituksen kautta vipuvartta vaikuttaa EU-maan sisäisiin asioihin. Niinistön mukaan myönteinen Fennovoima-ratkaisu osoittaa Suomen pyrkivän tekemään mielisteleviä päätöksiä suuren naapurimaan tahdon mukaisesti.
Vihreiden toiminta on ollut  ydinvoimassa taktista. Fennovoiman alkuperäisessä luvassa laitostoimittajana oli saksalainen E.ON. Vihreät hyväksyivät luvan vuonna 2010, mutta puolue pysyi hallituksessa. Saksalaisten vetäydyttyä toimittajaksi ja osarahoittajaksi valikoitui Rosatom.  Venäläisyhtiön valikoituessa toimittajaksi ja osarahoittajaksi, sitä tuskin voidaan parhaalla tahdollakaan kutsua mielistelyksi.
 
Vihreiden toiminta kuulostaa vanhakantaiselta  vastuun väistämiseltä. Pötkitään pakoon ja syytetään hallitusta  kaikesta mahdollisesta pahasta.
 
Ei kai tällainen mene tänään enää läpi.
 
Vihreät ilmoittivat erostaan viime viikon torstaina. Syynä oli se, että hallitus teki periaatepäätöksen antaa Fennovoimalle ydinvoimaluvan. Hallitus päätti asiasta torstaina äänin 10–7. Eduskunta käsittelee periaatepäätöksen syksyllä, ja joko hyväksyy tai hylkää sen.
Vihreät ovat jo pitkään ilmoittaneet eroavansa hallituksesta, jos hallitus päättää hyväksyä uusia ydinvoimalupia. Vihreiden mielestä hallitus toimi vastoin hallitusohjelmaa päättämällä ydinvoimalaluvasta. Hallitusohjelmasta puolueet olivat päättäneet, ettei uusia ydinvoimalupia myönnetä, mutta nyt käsittelyssä oli luvan täydennys, ei uusi ydinvoimalupa.
Vihreillä on kaksi ministeriä. Puheenjohtaja Ville Niinistö on ollut ympäristöministeri ja Pekka Haavisto kehitysministeri. He toimivat toimitusministereinä siihen asti, kun heille myönnetään ero presidentin esittelyssä. He eivät osallistu poliittiseen päätöksentekoon.
"Emme uskoneet, että hallituksen enemmistö veisi sitä [ydinvoimahakemusta] eteenpäin. Teimme kaikkemme estääksemme sen, mutta hävisimme tämän erän. Hallituskumppanimme eivät nähdäkseni jättäneet meille vaihtoehtoja.”

Yhdestä seikasta meidän on kiittäminen vihreitä. Vihreiden nousu  on merkinnyt   puolueiden ja yhteiskunnankin viheriöitymistä. Kuitenkin se on vasta alku. Pitkä marssi on edessä.
 
Kansa tulee sanomaan arvionsa ja antamaan  tuomionsa vihreiden politiikasta eduskuntavaaleissa. Siitä ei ole valitusoikeutta. Hallitushalukkuudesta huolimatta  vihreiden on vaikea nousta uudestaan  hallitukseen eduskuntavaalien jälkeen. Edessä voi olla pitkäkin oppositiokausi.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: