perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sähkön hinta nousussa

Sähkön hinta  nousussa, mutta tulevaisuuden kaapeloinnit ym. verkkoinvestoinnit uhkaavat nostaa hintaa  kohtuuttomasti
 
 
 
Kuluttajat itkevät Suomessa sähkön hintaa. Korkea se on. Kuluttajan kannalta se on aina nousussa. Sähkön hinta nousee tai on ainakin nousemassa olivatpa olosuhteet mitkä hyvänsä. Kuluttajille muodostunut kuva ei pidä paikkaansa, sillä Energiaviraston tilaston mukaan sähkön hinta ei ole juuri muuttunut. Jos sähkön kysyntä on hiipunut, niin samalla sähkön veroton hinta on laskenut.
 
 
Energiaviraston mukaan Suomi sijoittuu verollisen sähkön hinnassa eurooppalaisessa vertailussa keskikastiin reilulla 15 sentillä kilowattitunnilta. Eniten sähköstään maksavat tanskalaiset ja saksalaiset, noin 30 senttiä kilowattitunnilta.
Saksassa ison osuuden tekee uusiutuvan energian maksu, jolla tuetaan aurinko- ja tuulienergian tuottajia.
Suomalaisetkin sähköntuottajat odottavat eurooppalaisia sähkömarkkinoita  -   ja samalla eurooppalaista hintatasoa. Suomessa   on tämän takia kannettava suurta huolta sähkön tulevasta  hintakehityksestä. Hinnan nousu   johtaisi monissa kotitalouksissa suuriin vaikeuksiin.
 
Energiaviraston mukaan Suomi sijoittuu nyt  verollisen sähkön hinnassa eurooppalaisessa vertailussa keskikastiin reilulla 15 sentillä kilowattitunnilta. Eniten sähköstään maksavat tanskalaiset ja saksalaiset, noin 30 senttiä kilowattitunnilta.
Vuonna 2013 jakeluverkosta oli kaivettu maahan Suomessa  noin 30 prosenttia. Silloin verkkoyhtiöiden investoinnit olivat 700 miljoonaa euroa, mutta siitä 166 miljoonaa euroa käytettiin etäluettaviin mittalaitteisiin. Nyt tämä lakisääteinen velvollisuus on täytetty, joten rahaa irtoaa enemmän verkon uusimiseen.
 
Siirtohinnat vaihtelevat suuresti eri yhtiöiden välillä. Tämän vuoden alussa siirron hinta oli keskimäärin   29 prosenttia.
 
Suomessa tuotetaan itse noin  80 prosenttia kulutetusta sähköstä. Tuonnista suurin osa tulee Ruotsista.
 
Nyt juuri on kohistu siitä, että Fortum myy  sähkönsiirtonsa. Vähemmän on kysytty sitä, onko tämä kauppa kuluttajan  etu.
Fortum on  ilmoittanut myyvänsä sähkönsiirtoliiketoimintansa Ruotsissa noin 6,6 miljardilla eurolla. Kaupan on määrä toteutua kesään mennessä. Fortum ennakoi kirjaavansa kaupasta noin 4,4 miljardin euron kertaluonteisen myyntivoiton.
Myytävällä yhtiöllä on Ruotsissa 906 000 sähkönsiirtoasiakasta ja 390 työntekijää. Sillä on noin 71 000 kilometriä jakelu- ja alueverkkoja.
Yrityskauppa päättää Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynnit. Suomen osalta Fortum teki vastaavan päätöksen joulukuussa 2013 ja Norjan osalta huhtikuussa 2014.
Fortum on ilmoittanut keskittyvänsä päästöttömään vesi- ja ydinvoiman tuotantoon sekä lämmön ja sähkön yhteistuotantoon. Lisäksi se jatkaa sähkönmyyntiä noin 1,3 miljoonalle asiakkaalleen.
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: