keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vappuna kaikki voisi olla toisin!

Vappuna kaikki voisi olla toisin !
 
 
Vappua vietetään suurena kevään, ylioppilaiden, opiskelijoiden ja työläisten juhlapäivänä. Ihmiset  juhlivat. Sää on tosi viileä, vaikka ainakin Kaakonkulmalla selkeä.  En voi suuresti riemuita Ylen  tulosta, joka kertoo  työväenliikkeen kannatuksen matelevan historiallisesti alamaissa. Kävelen mökkini pellon reunaa ja ajattelen, miten alas SDP:n  pitää pudota, että on lopulta saavutettu pohjat ja että se äänestäjille  riittää. Sillä niin se on, että nousu on mahdollista vain pohjan kautta. Esimerkiksi puheenjohtaja Jutta Urpilainen on puheenjohtajana hävinnyt kaikki tähänastiset vaalit  ja mielipidekyselyt  eivät lupaa hyvää jatkossakaan. Ainekset ovat näkyvät mielensä pahoittamiseen.Tavoittelepa siinä sitten reipasta ja riehakasta Vappu- mieltä!
 
Kuitenkin työväenliikkeen  vappuun on aina sisältynyt toivo paremmasta. Se on kantanut vaikeiden ja myrskyisten AIKOJEN YLI.
 
Keskusta on noussut suurimmaksi puolueeksi Yle Uutisten puoluekannatusmittauksessa. Keskustan kannatus oli huhtikuussa 19,4 ja toiseksi pudonneen kokoomuksen 19,2 prosenttia. SDP:n suosio sukelsi 16,2 prosenttiin ja perussuomalaisille mitattiin 18,6 prosentin kannatus.

Nykyisen, kaksi vuotta istuneen eduskunnan pienempi oppositiopuolue nousi suosituimmaksi puolueeksi.
Pääministeri Jyrki Kataisen hallitukselle uudet kannatuslukemat povaavat lisää sisäisiä jännitteitä. Kokoomuksen kulta-aika on taittumassa.

Vaalikauden puolivälissä hallituspuolueiden suosio on pudonnut alimmilleen. Kuuden hallituspuolueen yhteiskannatus on 60,9 ja oppositiopuolueiden 38 prosenttia. Eduskuntavaaleista hallituspuolueiden kannatus on pudonnut runsaat kaksi ja opposition kasvanut noin kolme prosenttiyksikköä.
Maaliskuusta keskustan kannatus kasvoi 1,1 ja kokoomuksen väheni 0,6 prosenttiyksikköä. SDP menetti 1,8 ja perussuomalaiset nousi 0,2 prosenttiyksikköä.
Alkuvuoden aikana kokoomuksen kannatus on pudonnut 2,7 ja SDP:n 2,5 prosenttiyksikköä. Keskustan suosio on kasvanut tammikuusta 2,3 ja perussuomalaisten 0,9 prosenttiyksikköä.

 

Pienemmistä hallituspuolueista vihreille mitattiin 9,1 ja vasemmistoliitolle tasan yhdeksän prosentin kannatus. Maaliskuusta vasemmistoliiton kannatus nousi 0,5 ja vihreiden 0,1 prosenttiyksikköä.

Puoluekantansa kertoneista työntekijöistä perussuomalaisia kannatti huhtikuussa 29,5 prosenttia. Alkuvuoden aikana perussuomalaisten työntekijäkannatus on noussut neljä prosenttiyksikköä.

Huhtikuussa myös keskusta ohitti SDP:n työntekijä-äänissä. Keskustaa kannatti 17,3 ja SDP:tä 16 prosenttia työntekijöistä. Keskustan osuus nousi kuukaudessa neljä prosenttiyksikköä.
Maaliskuusta SDP:n työntekijäkannatus putosi viisi ja koko alkuvuoden aikana menetys on ollut seitsemän prosenttiyksikköä.
Työntekijävertailussa mittauksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tulokset eivät ole yllätys. Jos suuressa SAK:n tutkimuksessa saatiin samansuuntaisia tuloksia. Työntekijät ovat tyytymättömiä huonoon edunvalvontaa. Työolot ovat huonontuneet, mutta SAK ja ammattiliitot eivät ole kyenneet vastaamaan kehitykseen. Siinä ainekset tyytymättömyyteen.
Ikäryhmissä SDP:n menetykset ovat olleet suurimpia 50-64-vuotiaiden joukossa. Maaliskuusta pudotusta tuli kuusi prosenttiyksikköä. Tässä vertailussa virhemarginaali on alle kolme prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haastattelut kannatusarviota varten tehtiin 2.-25.4.2013. Taloustutkimus haastatteli yhteensä 3 405 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia.
Koko mittauksen virhemarginaali on noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin. Haastateltavien taustatietoja koskeva virhemarginaali on suurempi.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen arvioi, että Yle Uutisten huhtikuun kannatuskyselyssä näkyvä sosiaalidemokraattien kannatuksen roima lasku on seurausta päätöksistä, joita puolue on hallitusvastuussa joutunut tekemään.
- On selvää, että kun vaikeita päätöksiä joudutaan tekemään, niin kyllä se varmasti myös suurten hallituspuolueiden kannatuksessa näkyy.
Puolueella on hänen mukaansa nyt itsetutkiskelun paikka.
- Totta kai tämä on myöskin viesti, joka SDP:n täytyy vakavasti ottaa ja miettiä, mitä toiminnassamme ja päätöksenteossamme on parantamisen varaa, Urpilainen sanoi.

Moni on kysynyt, mitä se SDP on saanut hallituksessa aikaan. Ehkä tämän hetkinen kannatusmittaus kertoo siitä, että näytöt eivät vakuuta. 

Hallitus sopi  elinkeinoverouudistuksen toteuttamisesta siinä hengessä, että nyt julkinen valta teki osuutensa ja nyt yritykset tekevät oman osuutensa: Niiden odotetaan  työllistävän.
Suuret yritykset Stora Enso, Metso ja Kemira ovat kertoneet  työpaikkojen vähentämisestä, ei lisäämisestä.Työttömyysluvut ovat kasvussa. Kunta- ja soteuudistuksesta uhkaa tulla pannukakku. Hallituksen luottamus on vähissä. SDP:n äänestäjät ovat kadonneet.
Juha Ristamäki arvioi  Iltalehdessä, että Urpilaiselta on hukkunut punalippu ja yhteys vasemmistolaisiin. Urpilainen pauhaa veroparatiiseista, joilla ei ole mitään yhteyttä tavallisen suomalaisen arkeen.” Tästä demarit eivät selviä kuin löytämällä itsensä uudestaan tai laittamalla Urpilaisen vaihtoon”, tiivistää Ristamäki.

Keskustan aateisäntä  Seppo Kääriäinen määritteli uudenlaisen keskustan johtotavoitteiksi  johtajuuden, luotettavuuden ja aatteen korostamisen.

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen kirjoitti  (4.5.2012) , että työväen vappu alkaa olla samanlainen juhla kuin työväen juhannus tai työväen uusivuosi. Olennainen kysymys on, kenen joukoissa huojuit?

Jokohan SDP saa aikaan ministerikierrätyksen? Pahitteeksi ei olisi vetojuhtienkaan vaihtaminen, se synnyttäisi ainakin puoluekeskustelun. Elävä puolue tarvitsee keskustelua ja pohdintaa, muuten on edessä turhanaikainen itsensä viihdyttäminen ja tyytyväisyys, joka ei johda mihinkään.

Aika olisi käynnistää pohdinta ja selvitys  vasemmiston ja työväenliikkeen yhdistämisestä. Erillisyys on voiman hukkaamista, jolle nauraa maan oikeistovoimat.

Kaikesta huolimatta.  Hyvää  ja hauskaakin Vappua: Paremman tulevaisuuden puolesta!

Mikko Lund


 

Ei kommentteja: